Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ


Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι μέσα στα πεπραγμένα, που δεν γράφονται, υπήρξε και μία πολύ θετική εξέλιξη. Η θετική εξέλιξη είναι ότι κατετέθη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένα νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων μαζί με ασφαλιστικά, μαζί με κλωστοϋφαντουργικά θέματα, μαζί με τον ΟΑΕΔ για 1000 ευρώ κ.λπ., αιφνιδιαστικά χωρίς κανείς να ξέρει και να έχει κάνει διαβούλευση ο κ. Αλογοσκούφης, και επρόκειτο να αρχίσει η συζήτηση στις 7 Ιανουαρίου.


 Ευτυχώς έγινε ο ανασχηματισμός και δεν άρχισε στις 7, έγινε την προηγούμενη Τρίτη, υπήρχε μια διάταξη εξαιρετικά ενοχλητική, για όλους πιστεύω, διότι τώρα δεν εγγυώνται οι καταθέσεις των επενδυτών, των ξεχωριστών λογαριασμών που έχουν οι επενδυτές στις Χρηματιστηριακές εταιρείες, οι καταθέσεις χρημάτων λέω έτσι, όχι οι τίτλοι που είναι άϋλοι χωριστοί,  και μετά από παρέμβαση του Προέδρου, μετά από βοήθεια και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, που δεν λέω το όνομά του, γιατί δεν έχω συνεννοηθεί αν θέλει να το πω, κάναμε διαβούλευση - αν είναι δυνατόν!- μιας ημέρας με την Τράπεζα της Ελλάδος και τουλάχιστον αυτό πέρασε. Ο κ. Παπαθανασίου –και το λέω με μεγάλη χαρά – με πήρε δύο φορές τηλέφωνο. Μία φορά με πήρε την προηγούμενη και μία την επόμενη, όταν το υπέγραφε, και γενικά υπήρξε μια πολύ καλή  πρώτη εντύπωση. Και γι’ αυτό και εγώ κάνω και καλές δηλώσεις και θα κάνω ακόμη πιο ισχυρές.  Όταν κάτι είναι σωστό, πρέπει να επαινείται.
Μα, κοιτάξτε, επειδή ξέρετε ότι έχω θάρρος, έχω θάρρος και μη ξεχνάτε ότι, ό,τι έχω πει –τώρα λίγο πριν τα είπε και ο Πρόεδρος. Είπαμε ότι έκανε ο κ. Αλογοσκούφης δώρα προς Τράπεζες, δεν τους πήρε τίποτα ασφάλειες και πάρα πολλά άλλα αρνητικά, τα οποία θα τα πληρώνουμε όλα. Και μάλιστα είπε φεύγοντας από το Υπουργείο, παραδίδοντας, «άλλος ξοδεύει και άλλος πληρώνει».
Εγώ ξέρω ότι πληρώνει ο Ελληνικός λαός, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, και ξοδεύει ο ίδιος. Διότι ο ίδιος έδινε τα δώρα στις Τράπεζες – όχι, όχι είναι καλό να τα συζητάμε γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να λέγονται, γιατί έτσι εξόδευε και άλλος Υπουργός άλλου κόμματος– είναι διακομματικό αυτό, το έχουν ίσως οι καθηγητές συνδεδεμένοι, είτε γιατί τους υποστηρίζουν. Τώρα το είπατε, τους είπε ο Υπουργός «δεν βαριέσαι, υπόγραψέ τα και βλέπουμε». …Συμφωνείτε;  Χαίρομαι που συμφωνείτε.  Το θάρρος χρειάζεται.
            Πάντως, εμείς εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, πολλαπλή, γιατί είναι και ο κ. Παπαθανασίου από το ΕΒΕΑ, πιστεύω το ΕΒΕΑ να γίνει Σύμβουλος πια της Κυβέρνησης, μια και έχει αυτό τον ρόλο τον θεσμικό, και για το ΤΕΜΠΜΕ έχω απλώς να παρατηρήσω, και να τελειώσω, κύριε Πρόεδρε…


Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Πράγματι, έχει δίκιο ο κ. Πρόεδρος. Πριν από το άρθρο, να πω όμως ότι από το ΤΕΜΠΜΕ έχουν εξαιρεθεί οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι ΑΕΕΔ, οι ανώνυμες εταιρείες με επενδυτική διαμεσολάβηση, οι ΕΠΕΥ και οι χρηματιστηριακές έχουν εξαιρεθεί από το ΤΕΜΠΜΕ. Νομίζουμε ότι είναι οι Τράπεζες.  Αλλού νομίζουμε ότι είναι οι Τράπεζες και αλλού νομίζουμε ότι είναι «Κολοπετινίτσα».
            Εν πάση περιπτώσει, αυτό που ο κύριος Πρόεδρος λέει, και πράγματι έτσι είναι, εγώ έγραψα μία επιστολή, έχω κάνει πολλές επιστολές, δεν ξέρω για ποια από όλες αναφέρεται, η οποία ήταν οργισμένη….

Α.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: …η οποία ήταν οργισμένη, αλλά χάρη σ’ αυτή την επιστολή και τις προφορικές έτσι παραστάσεις, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε