Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Συζήτησεις στις συνεδριάσεις του ΕΒΕΑ

ΑΛ.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: (Παρεμβαίνει εκτός μικροφώνου) Γι’ αυτό λέω θέλω θεσμούς.
Δεν μπορεί να έχει ο Υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ξέπλυμα χρήματος, την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, τη φορολογία! Δεν είναι δυνατόν! Τον επιχειρηματία μπορεί να τον συνθλίψει. Θέλουμε Δημοκρατία, θέλουμε θεσμούς; Αυτό είναι το κυριότερο. Γι’ αυτό είπα είναι πολιτικό και οικονομικό. Και πολιτικό, είναι ευρύτερα πολιτικό.


ΑΛ.ΜΩΡΑΪΤΑΚΗΣ: Τότε να το πω, γιατί αύριο θα έχω και ένα άρθρο πρωί-πρωί στο «ΒΗΜΑ». Ποιο είναι το θέμα; Το θέμα είναι, άκουγα εδώ στο περασμένο Συμβούλιο και στο προπερασμένο να λένε διάφορα πετυχημένα οι κύριοι Σύμβουλοι, αλλά οι κύριοι Σύμβουλοι δεν είχαν υπόψη τους ότι τον Ιούλιο ψηφίστηκε ένας νόμος ο οποίος καθορίζει αυστηρότατες διατάξεις για το ξέπλυμα χρήματος. Επομένως, όλα αυτά που λένε για τα ακίνητα να αγοράζονται χωρίς πόθεν έσχες κλπ., δεν μπορούν να ισχύσουν.
Μετά έχουμε το φορολογικό νομοσχέδιο, έχουμε τώρα αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο που αύριο ψηφίζεται και δεν υπήρξε διαβούλευση, εννοώ εγώ διαβούλευση κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του νομοσχεδίου, όχι εκ των υστέρων. Πρέπει η Κυβέρνηση, ο κάθε Υπουργός, να μας ακούει. Είναι πολύ βασικό αυτό. Διότι αλλιώς θα βγαίνουν νομοσχέδια εκτρώματα!
Είτε για χάρη υπηρεσιακών παραγόντων, είτε για χάρη Golden Boys για τα οποία πείθουν σε ονόματα ευγενών σκοπών, σου λέει τώρα να μην υπάρχουν εποπτευόμενοι και επόπτες. Προχθές έλεγε ο κ.Δανηλάτος πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του –και εγώ το πιστεύω- στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι δυνατόν να μην μας ακούνε! Και ξέρετε, εγώ μιλάω σε όλους, στους Συμβούλους, όλοι μου λένε «Ναι… Ναι, έχετε δίκιο», στους Βουλευτές «Ναι…Ναι» και οι Βουλευτές, λέει «Να το πούμε στον Υπουργό». Αφού ο Υπουργός δεν μας δέχεται; «Μα –λέει- είναι απασχολημένος». Άμα είναι απασχολημένος, να μην βάζει νομοσχέδια το διάστημα της απασχόλησής του! Δεν είναι δυνατόν να μην μας ακούσει!
Πάμε και μιλάμε στη Βουλή. Ο ένας Υφυπουργός έχει απασχόληση εκείνη την ημέρα, έρχεται ένας άλλος, ο άλλος το λέει στον άλλον! Δεν γίνεται δουλειά! Δηλαδή, πραγματικά. Η, θα κάνουμε συζήτηση σοβαρή και διαβούλευση ή ας μην γίνεται τίποτα! Ας περνάνε τότε και ας βγαίνει μετά… Και παρά τα προγράμματα του κυβερνώντος κόμματος, ας έρθει τότε η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, το όποιο κόμμα, ας βγαίνει και ας λέει «Εγώ θα βάλω αυτούς επικεφαλής», για να ξέρουμε ότι αυτοί διοικούν στην πράξη.