Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

«Θωρακισμένοι» οι τίτλοι των επενδυτών στην Ελλάδα

Μετά την απρόσμενη κατάρρευση της Lehman Brothers και τη γενικευμένη κρίση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, αρκετοί επενδυτές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καταλήφθηκαν από ανησυχία και φόβους για την ασφάλεια των χρημάτων και των τίτλων τους, που έχουν προς φύλαξη σε διεθνείς και ελληνικές τράπεζες ή/και χρηματιστηριακές εταιρίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε σπεύσει το περασμένο φθινόπωρο να αυξήσει το όριο εγγύησης καταθέσεων στα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, προκειμένου να καθησυχάσει τους καταθέτες.
Σε ότι αφορά την ασφάλεια των τίτλων, οφείλουμε να τονίσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε το καλύτερο σύστημα εγγυήσεων για τη φύλαξή τους. Οι μετοχικοί τίτλοι δεν φυλάσσονται στις Τράπεζες ή/και στις χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά στο ΣΑΤ (Σύστημα Άυλων Τίτλων) της ΕΧΑΕ και μάλιστα στο όνομα και για λογαριασμό του τελικού επενδυτή.
Το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών ή/και το ΤΕΚΕ ασφαλίζουν τίτλους όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία και τον νόμο μέχρι 30.000€ σε περίπτωση χρεοκοπίας Τράπεζας ή/και ΑΧΕΠΕΥ. Επειδή όμως η εκκαθάριση και η φύλαξη τίτλων γίνεται στο ΣΑΤ (Σύστημα Αύλων Τίτλων) της ΕΧΑΕ στο όνομα και για λογαριασμό του τελικού επενδυτή (πρόκειται για μια επιτυχία όλων, αλλά πρωτοπόρος ήταν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Στ. Θωμαδάκης) ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας οι μετοχές και τα ομόλογα που είναι στο ΣΑΤ στο όνομα και για λογαριασμό του τελικού επενδυτή θα μεταβιβασθούν εύκολα σε άλλο χειριστή. Οι χρηματιστηριακές εταιρίες είναι ΑΠΛΩΣ χειριστές του ΣΑΤ.
Πρόσθετα πρωτοποριακά συστήματα που έχει η ΕΧΑΕ είναι το AXIAWEB, όπου μέσω του INTERNET ο επενδυτής μπορεί να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του χαρτοφυλακίου του στο ΣΑΤ και να εξασφαλίζεται από τυχόν λάθη, ή υποψίες για ενδεχόμενες λαθροχειρίες, και να κερδίζει έτσι καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες από οποιαδήποτε εταιρία ή τράπεζα τις παρέχει χωρίς να προβληματίζεται από αβάσιμους φόβους.
Επιπλέον, προς την κατεύθυνση του πλήρους εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων, θα καθιερωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2010 με την υποστήριξη του ΣΜΕΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η αξιόπιστη ενημέρωση απ’ ευθείας από το ΣΑΤ της ΕΧΑΕ, μέσω SMS στο κινητό του επενδυτή για κάθε μεταβολή του χαρτοφυλακίου. Με τα SMS θα κατοχυρωθεί 100% η ασφάλεια του συστήματος και η άριστη εξυπηρέτηση του επενδυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα συστήματα ειδοποίησης μέσω γραπτών μηνυμάτων έχουν εφαρμόσει και τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank, σε ό,τι αφορά τα διαδικτυακά συστήματα συναλλαγών τους.
Στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, οι καταθέσεις μετρητών απευθείας προς τις τράπεζες ή/και μέσω τραπεζών στις χρηματιστηριακές εταιρίες, είτε πριν την αγορά μετοχών είτε μετά την πώλησή τους εγγυώνται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι 100.000€ ανά καταθέτη ή/και επενδυτή, ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επενδυτών/καταθετών έχουν ασφαλισμένες τις καταθέσεις τους από το Ελληνικό Δημόσιο.
Στις ΗΠΑ η προστασία του εκεί λογαριασμού χρεογράφων (μετοχών και ομολόγων) εγγυάται έναντι χρεοκοπίας της χρηματιστηριακής εταιρίας μέχρι 500.000$ από το SIPC (εκ των οποίων 400.000 $ χρεόγραφα και 100.000 $ μετρητά). Πρόσθετη ασφάλεια μέχρι 30.000.000 $ προσφέρουν διεθνείς εταιρίες που συνεργάζονται ελληνικές (όπως η NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ με την Interactive Brokers) μέσω της πολύ γνωστής ασφαλιστικής εταιρίας LLOYD’S.
Οι επενδύσεις σε ομόλογα είναι διαφορετική περίπτωση. Εάν βρίσκονται στο ΣΑΤ στο όνομα του τελικού επενδυτή ουδεμία ανησυχία υπάρχει, έναντι χρεοκοπίας του χειριστή. Εάν όμως τα ομόλογα βρίσκονται σε τράπεζα και εκτός ΣΑΤ τα ομόλογα αυτά καταχωρούνται στο σύστημα της ΤτΕ στο όνομά της συγκεκριμένης τράπεζας και όχι του επενδυτή σε ένα λογαριασμό κοινό (omnibus) της Τράπεζας για όλους τους επενδυτές, και τότε η επίσημη συνολική εγγύηση τίτλων (μετοχών και ομολόγων) ανά επενδυτή ανεξαρτήτως ύψους ποσού είναι 30.000€.
Εάν φυλάσσονται σωστά με κατάλληλη οργάνωση στην Τράπεζα ούτε τότε υπάρχει λόγος ανησυχίας έναντι χρεοκοπίας της Τράπεζας. Εάν όμως η οργάνωση της Τράπεζας δεν είναι η πρέπουσα τότε ο επενδυτής μπορεί ενδεχομένως να έχει πρόβλημα στην απίθανη περίπτωση χρεοκοπίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο επενδυτής πρέπει να ζητά από την Τράπεζα, ελληνική ή ξένη στην Ελλάδα (και περισσότερο στην αλλοδαπή) να επιβεβαιώσει γραπτά ότι οι τίτλοι του δεν θα δανείζονται, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις που η Τράπεζα θέλοντας να πουλήσει ακάλυπτα (short) ομόλογα, δανείζεται τους τίτλους των πελατών της ή δανείζει σε τρίτες τράπεζες και κερδίζουν με την πρακτική αυτή η ίδια ή/και η άλλη τράπεζα από την αύξηση των επιτοκίων και την συνδεόμενη πτώση των τιμών των ομολόγων.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτές μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς, ότι, ακόμη και στις σπάνιες περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας των χρηματιστηριακών εταιρειών ή των τραπεζών που φυλάσσουν τους τίτλους τους, το σύστημα προστασίας των τίτλων και των καταθέσεών τους (μέχρι ένα εύλογο ύψος) μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της περιουσίας τους. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και έντονης αβεβαιότητας.

προς δημοσίευση

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Έλλειμα διαφάνειας στα ελληνικά ομόλογα



Για μία ακόμη φορά, η αξιοπιστία της Ελλάδας κατρακυλά και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αμφισβητείται. Είναι αναπόφευκτη αυτή η διαρκής ταλάντευση της χώρας από την άνοδο στην αναξιοπιστία και από την αισιοδοξία στην κρίση;

Η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλα κρατικά ελλείμματα, η χρηματοδότηση των οποίων αντί να διοχετεύεται σε αναπτυξιακούς σκοπούς, αναλώνεται σε πληρωμή άμεσων αναγκών του Δημοσίου και σε καταναλωτικές δαπάνες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

To έλλειμμα διαφάνειας αποκαλύφθηκε τώρα. Η πολιτική ηγεσία της απέκρυψε το καλοκαίρι του 2009 το μέγεθος του προβλήματος από όλους τους κοινωνικούς εταίρους: πολίτες, επενδυτές, επιχειρήσεις, διεθνείς εταίρους.

Έλλειμμα διαφάνειας υπάρχει και στην χρηματοδότηση αυτών των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Η μη διαπραγμάτευση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιούργησε μία εσώκλειστη χονδρική αγορά καρτελικής μορφής όπου οι τιμές των ομολόγων αντί να ρυθμίζονται στη λιανική αγορά από τον τελικό καταναλωτή που είναι ο ¨Έλληνας επενδυτής και πολίτης, διαμορφώνονται μέσω ολίγων συμμετεχόντων. Εάν διετίθεντο απευθείας στον Έλληνα πολίτη, το Δημόσιο θα κέρδιζε από 2-3% ετησίως σήμερα, ενώ ο πολίτης θα ήταν ευχαριστημένος σε σχέση με τις σημερινές του αποδόσεις. Τα κλειστά επαγγέλματα, οι κλειστές αγορές δεν επιτρέπονται στις μέρες μας.

Μορφώματα τέτοιου είδους υπάρχουν μόνο σε αναπτυσσόμενες αγορές όπου δεν υπάρχει τελική ζήτηση (εξαθλιωμένος κοινωνικός ιστός) και όπου τα ελλείμματα της χώρας εξαρτώνται εν πολλοίς από την τιμή ενός προϊόντος.

Η διαιώνιση αυτού του αδιαφανούς συστήματος δεν θα αργήσει να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην χρηματοδότηση του κρατικού τομέα. Καταλήγουμε και πάλι στο ζητούμενο της εποχής: διαφάνεια, πολυεπίπεδη διάθεση των προϊόντων, ενημέρωση όλων των κοινωνικών εταίρων, άνοιγμα της αγοράς ομολόγων, διαφάνεια στη εταιρική διαχείριση της ΕΧΑΕ και του ΧΑ.
Λύσεις όμως υπάρχουν,όπως η έκδοση,δοκιμάστικα,μικρού μέρους του χρέους υπό μορφή «λαικών» εντόκων γραμματίων και «λαικών» ομολόγων του Δημοσίου και η πώληση τους απευθείας σε επενδυτές που θα διαπραγματεύονται με διαφάνεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι εκδόσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια.Θα πρέπει να είναι τριων μηνών,έξι μηνών,ενός έτος καθώς και δύο και πέντε ετών.Πρέπει να έχουν συγκεκριμένη περιοδικότητα και να έχουν μικρή μονάδα διαπραγμάτευσης, π.χ. 10.000 ευρώ.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

αναφορά στη στήλη του ΒΗΜΑ, 'αντιεξουσιαστικά'

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Χρήσιμες Πληροφορίες και εύστοχες προβλέψεις

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Προαιρετική η συνδρομή

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Χρηματιστές κατά Μίχαλου για την οικονομία

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε το άρθρο μου σε μια πιο ευανάγνωστη μορφή


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Επιτυχίες στη Πρόβλεψη‏

Εκτός από χρήσιμες πληροφορίες οι αναγνώστες αυτής της στήλης που εισάκουσαν τις απόψεις μας, έστω και αν δεν τους το είχαμε προτείνει όπως είναι προφανές, είχαν κερδοφόρα αποτελέσματα στις χρηματιστηριακές τους επενδύσεις. Συγκεκριμένα, κατά χρονολογική σειρά:
1) Στο άρθρο με τίτλο «Χάνετε από τους φόρους κερδίζετε από τις τραπεζικές μετοχές», που δημοσιεύτηκε στις 14/6/09, μεταξύ άλλων γράφαμε: «Η αγορά μετοχών τραπεζών αποτελεί καλή για επενδυτές πρόταση και αντιστάθμιση των επιπλέων φόρων λόγω των εν λόγω ‘επιδοτήσεων’».