Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Real.gr - Οικονομία - Η ανάπτυξη μέσω του Χρηματιστηρίου

Real.gr - Οικονομία - Η ανάπτυξη μέσω του Χρηματιστηρίου
"Είναι πλέον κοινά παραδεκτό πως η έξοδος της Ελλάδας απο την κρίση θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη αυτή όμως, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, θεσμικών μέτρων χωρίς δημοσιονομικό κόστος όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, την εξεύρεση και άντληση κεφαλαίων έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν και να τρέξουν επενδύσεις. Με δεδομένη ωστόσο την μειωμένη παρεχόμενη ρευστότητα τόσο στο εγχώριο όσο και στο Ευρωπαϊκό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη, η μόνη πραγματική εναλλακτική και ταυτόχρονα άμεσα ρεαλιστική πρόταση είναι η άντληση και προσέλκυση κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου με κατάλληλα κίνητρα. 

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η αδικία προς συνταξιούχους Πηγή:www.capital.gr


Όσοι από τους 500.000 συνταξιούχους λαμβάνουν σήμερα δύο συντάξεις επειδή ως εργαζόμενοι κατέβαλαν κανονικά εισφορές σε δύο ταμεία πρέπει να εξακολουθούν να λαμβάνουν συντάξεις και από τα δύο ταμεία. Ας αφήσουν οι ερευνητές του ΚΕΠΕ τις ανόητες αναλύσεις που δεν έχουν λογική για κατάργηση της μιας σύνταξης. Η Υπεξαίρεση των εισφορών των εργαζομένων είναι αδύνατη. Δεν θα ψηφισθεί από κανέναν. Οι πολιτικοί δεν είναι δυνατόν να δεχθούν τέτοιες απόψεις. Αν δούμε όμως τα θέματα σφαιρικά.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ισοδύναμα μέτρα από την Δικαιοσύνη - γνώμες

ΤΟ ΒΗΜΑ - Ισοδύναμα μέτρα από την Δικαιοσύνη - γνώμες

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέτρα, έτσι ώστε να μην περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις των σωμάτων ασφαλείας ένστολων,  δημοσίων υπαλλήλων κλπ, τα οικονομικά της δικαιοσύνης,  μπορούν να αποδώσουν πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.

Δεν εξετάζουμε ούτε την καθυστέρηση απονομής της ούτε την έκδοση δίκαιων ή άδικων αποφάσεων διότι πολλά παράπονα έχουν οι πολίτες.

Τις προτάσεις αυτές βέβαια θα έπρεπε να είχαν φέρει στη βουλή οι αρμόδιοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί του παρελθόντος και βουλευτές. Αυτό όμως θα πρέπει να το αξιολογήσουν οι πολίτες όταν επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους. « Η τύχη ενός λαού είναι αβέβαιη γιατί εξαρτάται από τον ίδιο» είπε ο Κων/νός Καραμανλής.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Real.gr - Οικονομία - Ακτογραμμή Φάληρο-Σούνιο: Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό

Real.gr - Οικονομία - Ακτογραμμή Φάληρο-Σούνιο: Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη και η έξοδος από το τούνελ της βαθιάς ύφεσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναπτυξιακά μέτρα που θα έχουν τη φιλοσοφία θεώρησης της Ελλάδος ως επιχείρησης με μετόχους όλους τους Έλληνες. Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο, ανεκτίμητο πλούτο και απίστευτες δυνατότητες. Δεν έχουμε όμως αξιοποιήσει ούτε το ελάχιστο των δυνατοτήτων μας, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω μικροσυμφερόντων και συντεχνιών. Δεν υπάρχει όμως άλλος χρόνος. Ο λαός υποφέρει από τα δυσβάσταχτα φοροεισπρακτικά μέτρα και την ανεργία, αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης. Η νέα Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα φέρουν μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα και θα ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό. Κινήσεις που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και άρα θα δημιουργούν έσοδα στους πολίτες και έσοδα στο κράτος.

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Εναλλακτικές Επενδύσεις σε ομόλογα με και χωρίς δανεισμό Πηγή:www.capital.gr


Εναλλακτικές Επενδύσεις σε ομόλογα με και χωρίς δανεισμό


Η παρούσα βαθύτατη οικονομική κρίση με ταυτόχρονη επιβολή βαρύτατων φόρων σε ακίνητα υποχρεώνει τους πολίτες σε αναζήτηση καλύτερης αξιοποίησης της κάθε κινητής περιουσίας τους για να μην «τρώνε απο τα έτοιμα» και για να μην «κουρεύεται» περαιτέρω η περιουσία τους.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν τέτοιες δυνατότητες παρουσιάζονται παρακάτω παραδείγματα που οφείλονται στην μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού που προσφέρουν ξένες τράπεζες και επιτοκίων απόδοσης ομολόγων αξιόλογων διεθνών εταιριών και τραπεζών, με ή χωρίς κίνδυνο.

Να συντονιστούν οι φορείς για ανάπτυξη

Να συντονιστούν οι φορείς για ανάπτυξη


Ολοένα και περισσότεροι σήμερα συμμερίζονται και υιοθετούν τη στρατηγική θέση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του σημερινού Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί ανάπτυξης. Η χώρα μόνο με ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Ωστόσο, προκειμένου να αυξηθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πρέπει να “πέσουν χρήματα” στην οικονομία. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Για πολλά έτη στη χώρα γίνονταν δημόσιες επενδύσεις οι οποίες αύξαναν το χρέος. Σήμερα δεν μπορούν να γίνουν άλλες. Είναι επίσης γνωστό πως από το εσωτερικό λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, επενδύσεις δεν γίνονται ή γίνονται ελάχιστες. Πρέπει λοιπόν να εισρεύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό, να γίνουν ξένες επενδύσεις.

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Real.gr - Οικονομία - «Τώρα ή ποτέ. Η τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη»

Real.gr - Οικονομία - «Τώρα ή ποτέ. Η τελευταία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη»

«Η ευκαιρία που έχει λάβει η χώρα ίσως είναι η τελευταία. Η τελευταία, όχι για να κάνουμε αυτά που έχει υποδείξει η Τρόικα, αλλά για να κάνουμε αυτά που πρέπει, προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας μια για πάντα την κρίση. Για να δημιουργηθούν ξανά θέσεις εργασίας, για να βελτιωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά κυρίως για να μπει η χώρα σε παραγωγική τροχιά. Να σταματήσει η τραγωδία των Ελλήνων πολιτών, που όπως είχα πει σε τηλεοπτική εκπομπή είναι χειρότερη της Μικρασιατικής καταστροφής όπως μου την διηγήθηκαν οι γονείς μου.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Καταναλώστε ελληνικά προϊόντα


Επειδή η ενημέρωση του Έλληνα πολίτη θα αναβαθμίσει και την πολιτική ζωή, αναφέρω τα παρακάτω γεγονότα:

Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2011 είναι 217,8 δις. Εκτιμάται ότι το 2012 θα υποχωρήσει το ΑΕΠ λόγω ύφεσης κατά 7%. Το πρωτογενές έλλειμμα προ τόκων και χρεωλυσίων θα ανέλθει το 2012 σε 2.5 – 3.0 δις. Το χρέος ανέρχεται σε 370 δις, δηλαδή η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι 176%. Οι τόκοι ετησίως ανέρχονται σε 11 δις. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο τέλος 2012 θα ανέλθει σε 10 – 12 δις. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου με μείωση των εισαγωγών. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα προκαλούν στην πράξη μείωση των δικών τους μισθών.

Στα 5 ευρώ δανεισμού που μας έρχονται από το εξωτερικό, στην πράξη τα 4 πηγαίνουν στο εξωτερικό για τόκους και επαναχρηματοδότηση του δανεισμού. Το 1 ευρώ μένει στην Ελλάδα. Ανέρχεται στο 20% των 230 δις, που αντιστοιχεί σε 55 δις. Αυτά τα 55 δις καθώς και τα 50 δις που απαιτούνται για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή 105 δις, είναι απαραίτητα για την πληρωμή μισθών, συντάξεων, χρηματοδότησης των εισαγωγών κλπ.

Το πρόγραμμα του μνημονίου που δεχθήκαμε και ψηφίσαμε προβλέπει ότι το 2014 θα έχουμε πρωτογεννες πλεόνασμα 4%. Αυτό εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο. Μπήκαν αυτά τα νούμερα προκειμένου να δικαιολογηθεί το ελειπές ποσόν χρηματοδότησης που μας δόθηκε. Παράταση του προγράμματος κατά 2 χρόνια σημαίνει πρόσθετη χρηματοδότηση 20 δις, τα οποία πρέπει να ληφθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης μέσω αποφάσεων του κοινοβουλίων τους. Μελέτη μας όμως έδειξε ότι έχουν δυνατότητα 3 δις να καλυφθούν από τον ΟΔΔΗΧ ενώ επιπλέον 8 δις έχει φυλάξει ως «αέρα» το Δ.Ν.Τ. Σύνολο 11 δις τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τη συνολική επιπλέον χρηματοδότηση.

Η κατάσταση αυτή αποδεικνύει στις αγορές την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού έφτασαν στο 4% πρωτογεννές πλεόνασμα μόνο και μόνο για να περιορίσουν την ανάγκη χρηματοδότησης. Για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο είναι απαραίτητο εκτός απο τα χρήματα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, project bonds, κλπ) να εφαρμόσουμε έξυπνη κρατική επιχειρηματική οικονομική πολιτική που έχει οργανώσει ο πρωθυπουργός. Να αναπτύξουμε την Ελλάδα με μέτρα θεσμικά που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος σε  διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο καθώς και σε κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που επιθυμούν και οι εργαζόμενοι διότι οι αμοιβές τους είναι – σε αυτή την περίπτωση – πολύ ικανοποιητικές. Ο πρωθυπουργός στο «Ζάππειο ΙΙΙ» είχε αναφέρει μερικές από τις προτάσεις του.