Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Επιστολή Αλέξανδρου Μωραϊτάκη στον Πρωθυπουργό για την ανάπτυξη


Έστειλα σήμερα 30.08.2012 στον κύριο Αντώνη Σαμαρά το ακόλουθο μήνυμα:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σε ευχαριστώ για το πατριωτικό σου έργο. Το αναγνωρίζω και σε υποστηρίζω. Όμως στην πράξη κανείς δεν ασχολείται με την ανάπτυξη και παραγωγικότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού χώρου που θα αναπληρώσει στο ΑΕΠ τα 11,5 δις που περικόπτονται. Σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία δε θα αντέξει και οι κόποι θα χαθούν. Το πρόβλημα της ταυτόχρονης άμεσης ανάπτυξης και αντιστροφή της ύφεσης είναι πολύ σοβαρό και επείγον.
Έχω την πεποίθηση ότι για πατριωτικούς, πρακτικούς και οργανωτικούς λόγους πρέπει να ορισθεί άμεσα στο υπουργείο οικονομικών υφυπουργός αρμόδιος για την χρηματοπιστωτική ανάπτυξη με πιστοποιημένες γνώσεις, κανονιστικές, φορολογικές και αγορών. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, χρηματιστηριακές, ΑΕΔΑΚ, επενδυτικά funds κλπ, με κατάλληλα μέτρα, θα προωθήσουν την ανάπτυξη. Οι αρμοδιότητες αυτές δεν υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Με την ανάπτυξη θα δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας. Η θέση αυτή δεν είναι προφανώς μομφή κατά των τριών εκλεκτών Υπουργών του ΥΠΟΙΚ. Απλά οι Υπουργοί στο ΥΠΟΙΚ δεν έχουν χρόνο και αρμοδιότητα.
Για παράδειγμα το ΜΚ που απαιτείται για ΑΕΔΑΚ στην Ελλάδα είναι 9 εκατομμύρια και στην Κύπρο και την ΕΕ 125,000 ευρώ. Έτσι δημιουργούνται από Έλληνες ΑΕΔΑΚ στο Λουξεμβούργο και θέσεις εργασίας εκεί. Η ΕΧΑΕ χρεώνει μονοπωλιακές τιμές και έχει κέρδη εναντίον των συντελεστών όλης της αγοράς που έχουν ζημίες. Η ΕΚ με υπεράριθμο αλλά εκλεκτό προσωπικό του παρελθόντος (που μπορεί να αξιοποιηθεί στο ΣΔΟΕ, ΤτΕ κ.λ.π)  έχει υπερβολικό κόστος λειτουργίας με αντίστοιχες υψηλές χρεώσεις προς την αγορά. Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν υποστηρίζονται με θεσμικά μέτρα. Οι  Τράπεζες δεν επιτελούν τον  αναπτυξιακό τους ρόλο. Οι ξένες Τράπεζες κλέβουν πελάτες με άνομα μέσα και κανείς δεν αντιδρά με γνώση και εμπειρία. Η κτηματαγορά έχει νεκρώσει. Υπάρχουν και πολλά άλλα. Η αγορά περιμένει άμεσα λύσεις. Οι προσπάθειες μόνο δεν αρκούν. Η αγορά στενάζει. Η ανεργία δυστυχώς θα διευρυνθεί αν δεν ληφθούν μέτρα και μέσα στο ευρώ.

Ευχαριστώ,
Αλέξανδρος Μωραϊτάκης

ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ: Ο «ιδιόρρυθμος» Μωραϊτάκης και η Φλόριντα της ΕΕ


Ο «ιδιόρρυθμος» Μωραϊτάκης και η Φλόριντα της ΕΕ

Πριν από χρόνια, όταν ο χρηματιστής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης μιλούσε ως πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ για τη μετατροπή της Ελλάδας σε χρηματοοικονομικό κέντρο και σε «Φλόριντα της Ευρώπης», πολλοί ισχυροί... παράγοντες μειδιούσαν και τον χαρακτήριζαν ρομαντικό, ιδιόρρυθμο, έως και αφελή.

Ήταν η εποχή της (επίπλαστης) ευμάρειας, του εύκολου χρήματος, χωρίς καμία ανησυχία για το μέλλον. Καλώς ή κακώς, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.

Ο Μωραϊτάκης, βέβαια, ποτέ δεν σταμάτησε να επιμένει στις προτάσεις του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη για αξιοποίηση της ακτογραμμής Φαλήρου-Σουνίου, με κομβικό σημείο την παροχή κινήτρων σε ευκατάστατους αλλοδαπούς, για μόνιμη εγκατάσταση (δες το Ακτογραμμή Φάληρο-Σούνιο: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό).

Mόνο που αυτήν την περίοδο κάποιες από αυτές τις προτάσεις φαίνεται να υλοποιούνται, όπως προκύπτει και από συναφή σχόλια της στήλης μας, για τον ιατρικό τουρισμό αλλά και τη μετατροπή της χώρας μας σε «Φλόριντα της Ευρώπης», με όσες δυσκολίες μπορεί να έχουν τέτοιου είδους φιλόδοξα εγχειρήματα σε ανοργάνωτες χώρες όπως -δυστυχώς- παραμένει η πατρίδα μας.

Ποιος θα είχε σήμερα αντίρρηση αν η Ελλάδα γινόταν περιφερειακό κέντρο για μεγάλες ξένες εταιρείες, στα χρηματοοικονομικά και σε άλλους τομείς, κι αν μπορούσαμε να προσελκύσουμε πλούσιους ξένους υπηκόους όπως το κατάφερε η Κύπρος;

Κάποτε λέγαμε στην Ελλάδα απαξιωτικά ότι δεν θέλουμε να γίνουμε «τα γκαρσόνια της Ευρώπης».

Κι εν τέλει καταντήσαμε, με δική μας ευθύνη, παρίες της Ευρώπης.

Καιρός ίσως να ξανασκεφτούμε ορισμένα θέματα και να αξιοποιήσουμε τον μεγαλύτερο φυσικό πόρο της χώρας.

Το κλίμα και την ομορφιά της.

ΥΓ.: Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος θα προτιμούσε να μένει στο Λονδίνο αντί στην Αθήνα, αν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές για να δουλεύει και να ζει σε αντίστοιχα ικανοποιητικές συνθήκες.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Αδάμ, Προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας στις Προτάσεις Ανάπτυξης του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη




ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


Κε. Μωραϊτάκη,

στη συνάντηση που είχαμε μου δώσατε κάποιες προτάσεις – εισηγήσεις στις οποίες θα κάνατε στον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη για φορολογικά μέτρα και μέτρα ανάπτυξης.
Μετά την συνάντησή μας διάβασα με προσοχή τις προτάσεις σας οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.  Όπως σας είπα είμαι Πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας και επειδή πραγματικά βρήκα τις τοποθετήσεις  σας ιδιαίτερα σημαντικές, με αφορμή ένα Διοικητικό Συμβούλιο που είχαμε, τις διάβασα στους Διοικητικούς Συμβούλους.  Όλοι, απ’ όλα τα κόμματα είχαν την ίδια άποψη μ’ εμένα και προς μεγάλη μου έκπληξη όλοι μου ζήτησαν ,αν επιτρεπόταν, να τους δώσω φωτοτυπία των προτάσεών σας όπως και έκανα.
Το μοναδικό σχόλιο που υπήρξε και για τις 21 τοποθετήσεις σας ήταν εάν ο κ. Μωραϊτάκης έδωσε τις προτάσεις στον κ. Μαυραγάνη και αν ναι αφού είναι σωστές, ξεκάθαρες και υλοποιήσιμες τότε γιατί δεν ξεκινά από χθες η υλοποίησή τους;
Και σε συνέχεια του σχολίου η ερώτηση: «αν ο κ. Μωραϊτάκης ήταν στη θέση του κ. Μαυραγάνη θα τις υλοποιούσε; »
Προσωπικά απ’ όσο σας έχω γνωρίσει απαντώ ναι.
Θέλω να σας συγχαρώ για τον τρόπο σκέψης σας, τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Ελλάδα γιατί μας αξίζει να πάμε μπροστά και όχι η σημερινή κατάντια.
Όπως σας έχω ήδη πει, βρήκα τόσο ενδιαφέρουσες τις προτάσεις σας και τις έχω διαβάσει τόσες φορές που πλέον τις έχω αποστηθίσει απόλυτα.
Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά, να είστε υγιής.



Δημήτρης Αδάμ



Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας.

Προτάσεις Ανάπτυξης

Προτάσεις Ανάπτυξης


Οι παρακάτω προτάσεις μου για φορολογικά και θεσμικά μέτρα ανάπτυξης στον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο αναμένονται να υλοποιηθούν εντός των επομένων 6 μηνών, τουλάχιστον τα περισσότερα. Δεν υπάρχουν γραμμένες σε ακαδημαϊκά εγχειρίδια. Υπάρχουν απο χρόνια γραμμένες στην ιστοσελίδα μου, στο blog μου και σε αρθρογραφία μου. Είναι πολύ σημαντικά. Είναι προτάσεις της αγοράς που συνεχώς αγνοούνται απο την κάθε κυβέρνηση. Έχουν επείγοντα χαρακτηριστικά. Θα αναπληρώσουν τα 11,5 δις που κόβονται. Όταν ψηφιστούν θα δώσουν σοβαρό τόνο αισιοδοξίας στους πολίτες της πατρίδας μας. Τα μέτρα αυτά είναι, σε συντομία για τον περιορισμό των λέξεων του άρθρου, τα κάτωθι:

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

FIMOTRO: ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ...

FIMOTRO: ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ...: Γράφει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης Πρόεδρος Nuntius AXΕΠΕΥ Αγαπητό Fimotro , Τα μέτρα 11,5 δις αφορούν μόνο μείωση δαπανών και θα αποφασισθού...

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Σχόλιο μου στο άρθρο του κ. Γ. Παπουτσή στο Euro2day : Τεράστια η ζημιά από το PSI+


Σχόλιο μου στο άρθρο του κ. Γ. Παπουτσή στο Euro2day
Γ. Παπουτσής: Τεράστια η ζημιά από το PSI+


Εκφράζω τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπο του κύριου Γιώργου Παπουτσή. Ελάμπρυνε όλους τους χώρους που περασε. Έχει δίκιο στα περισσότερα θέματα. Εκτιμώ και το προσωπικό των μελών της ΕΘΕ, παρά το γεγονός ότι ασφυκτιούν στον τραπεζικό όμιλο που εργάζονται, ενίοτε χωρίς την ανεξαρτησία που κέρδισαν οι Ευρωπαίοι