Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη στην Free Sunday 30/11/2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει πρόγραμμα που να αντέχει στη λογική

 
                      

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε τις εξελίξεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας για κάποιο διάστημα…

Για να πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, ότι υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, προφανώς θα ξέρει καλύτερα αυτό το θέμα. Είναι, άλλωστε, λογικό, αν δεν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, να υπάρξει παράταση του προγράμματος.

Θεωρείτε ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης του προγράμματος, εκταμίευσης της δόσης και έναρξης των διαπραγματεύσεων για την επόμενη φάση μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα;

Πιστεύω ότι χρόνος υπάρχει. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν υπάρξει τελική συμφωνία, γιατί η τρόικα ζητάει περισσότερα απ’ ό,τι εμείς δίνουμε. Το ΔΝΤ μιλά για δημοσιονομικό κενό 2.5 δις. ευρώ, οι Ευρωπαίοι το βλέπουν στο 1,5 δις, ωστόσο θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο ένα δις. ευρώ. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού, τα κονδύλια, στηρίζονται σε προβλέψεις και κανένας δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πώς θα έλθουν τα πράγματα στο τέλος. Και γι’ αυτό είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος για νέο μνημόνιο. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να φτιάξει ένα πρόγραμμα που να αντέχει στη λογική και στις απαιτήσεις των αγορών, διότι αυτά που λένε είναι εξωφρενικά, ουτοπικά και εκτός πραγματικότητας. Επειδή μίλησα προσωπικά με εκπροσώπους funds και δεν περίμενα να διαβάσω για αυτά τα ζητήματα, σας λέω ότι οι άνθρωποι πράγματι φοβήθηκαν. Μου έστειλαν κείμενα στα οποία μου περιέγραψαν την παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως «horrific» (σ.σ. τρομακτική), γεγονός που με λύπησε βαθειά, διότι θεωρώ ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ –όπως και των άλλων παρατάξεων- είναι πατριώτες, αλλά υποστηρίζουν παράλογα, μη ολοκληρωμένα επιχειρήματα, προφανώς από άγνοια της πραγματικής οικονομίας.

Ποιοι είναι αυτοί που τρόμαξαν;

Μιλώ για ανθρώπους που έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, σημαντικές επενδύσεις της τάξεως του ενός με ενάμιση δις. και φυσικά ανησυχούν πολύ, διότι, επειδή οι επενδύσεις τους είναι μεγάλες, δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν εύκολα και άμεσα, λόγω μειωμένης εμπορευσιμότητας. Στα κείμενα που μου έστειλαν οι εκπρόσωποι των funds με τους οποίους επικοινώνησα, μου είπαν ότι η παρουσία των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «horrific» και μου εξήγησαν γιατί, επισημαίνοντας θετικές και αρνητικές θέσεις. Σημείωσαν, για παράδειγμα, ότι για την ανεργία ασφαλώς πρέπει να υπάρξουν ειδικά μέτρα, όπως ένα ειδικό κονδύλι και δεν είχαν αντίρρηση έναντι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θέσεις τις οποίες η ΝΔ και εγώ προσωπικά έχουμε διατυπώσει, αλλά και κάνουμε εν μέρει πράξη (βλέπε προγράμματα Voucher, κοινωφελούς εργασίας, κλπ). Επίσης, παραδέχθηκαν, όπως κι εγώ έχω επίσημα διατυπώσει στο παρελθόν, ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι ασφυκτικοί: προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 4,5% για το 2016, κάτι πολύ δύσκολο, και συμφώνησαν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα, για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θεωρούν ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την περίοδο και να μειωθούν τα επιτόκια, ωστόσο μου τόνισαν ότι τα υπόλοιπα είναι ανεφάρμοστα. Τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης δεν θα δεχθούν ποτέ να χάσουν οι πολίτες τους επειδή δάνεισαν την Ελλάδα. Το γεγονός ότι όλοι θέλουν αλλαγές, δε σημαίνει ότι οι αλλαγές θα γίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Και η πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδεινώσει τα πράγματα και θα δυσχεράνει την κατάσταση της οικονομίας μας.

Προς ποια κατεύθυνση θεωρείτε ότι θα υπάρξει επιδείνωση;

Πρώτον, αν η κυβέρνηση δεν πετύχει να συμφωνήσει στην προληπτική γραμμή στήριξης, η Ελλάδα θα μείνει χωρίς λεφτά, δεδομένου ότι η όποια συζήτηση θα αρχίσει το 2015 και θα τελειώσει το 2016, αν τελειώσει. Τα χρήματα που χρειαζόμαστε για μισθούς και συντάξεις δεν τα έχουμε, πέραν του ότι και τα 11,4 δις. του ΤΧΣ πρέπει να μας επιτρέψουν να τα κρατήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε. Πέραν αυτού, λοιπόν, χρειαζόμαστε άλλα 19 δις. για τα επόμενα δύο χρόνια. Άρα δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και, σύμφωνα με τους ανθρώπους των funds με τους οποίους μίλησα, υπάρχει και ο κίνδυνος να επανέλθει η συζήτηση για την παραμονή μας στην ευρωζώνη. Επίσης, σχετικά με την αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών και τη χορήγηση δανείων κατά το δοκούν, όλοι ξέρουμε ότι όταν επεμβαίνει η πολιτική ηγεσία στις τράπεζες, οι τράπεζες κάνουν κακές χρηματοδοτήσεις και επιβαρύνουν στο τέλος τους φορολογούμενους. Επίσης, σχετικά με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αυτό είναι ανεδαφικό, αφού δεν υπάρχουν λεφτά. Η άποψη, δε, ότι θα βρεθούν από τους πλούσιους είναι δημαγωγική: η παρούσα κυβέρνηση, με την καθοδήγηση της τρόικας, δεν φορολογεί τον πλούτο της ακίνητης περιουσίας και υποφέρουν όσοι είχαν ακίνητα; Δεν ψήφισε η κυβέρνηση νόμο με τον οποίο ουσιαστικά ακυρώνει τις off-shore εταιρείες και από τον Ιούλιο αυτές φορολογούνται σαν να είναι ελληνικές; Άλλωστε, και η κυβέρνηση προγραμματίζει το 2015 να γίνει το περιουσιολόγιο και να υπάρξει καταγραφή όλης της περιουσίας. Αφήστε που η αύξηση των μισθών θα προκαλέσει νέες εισαγωγές, θα επιδεινώσει τους όρους εμπορίου και θα υπάρξει έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών Αυτά, λοιπόν, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεδαφικά και προκαλούν φόβο σε αυτούς τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων που γνωρίζουν την πράξη της οικονομίας και δεν παρασύρονται από λαϊκισμούς.

Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσατε εξέφρασαν ανησυχίες για την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα;

Δεν έχει σημασία κατ’ αυτούς αν θα έχουμε εκλογές και ποιος θα βγει, αλλά το τι θα γίνει μετά. Αφού οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα, εκτιμούν ότι τα όσα λέγονται είναι θέσεις μιας ενδεχόμενης νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ότι άλλο είναι τα βιβλία και άλλο η πράξη. Διότι, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν γνώση της πράξης και του πώς λειτουργούν οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Οι αγορές πείθονται μόνο από τις πράξεις.

Όσον αφορά στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, θεωρείτε ότι… βγαίνουν τα νούμερα;


Πλήρη προσωπική άποψη δεν έχω σχηματίσει ακόμα. Ωστόσο, πολλοί βουλευτές με διαβεβαίωσαν ότι οι 180 βουλευτές θα βρεθούν έως και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, για λόγους υπέρτερου εθνικού συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου