Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Δεύτερη επιστολή προς τον κ.Τσίπρα

Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2015

Προς : Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,
            κύριο Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με τις ευχές μου για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό για τον Ελληνικό λαό 2015, επανέρχομαι με την παρούσα επιστολή καθώς δεν έλαβα ακόμη απάντηση στα 7 ερωτήματα που σας έθεσα προ λίγων ημερών, με την από 29 Δεκεμβρίου επιστολή μου,  που απασχολούν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Ωστόσο, οι δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών σας κκ. Τόλιου, Μηλιού και Μπαλάφα πράγματι απάντησαν σε μερικά από τα ερωτήματα που σας έθεσα.
Ειδικότερα, ο κ. Τόλιος δήλωσε ότι: «χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα... θα πας να κάνεις και μία και δύο επισκέψεις για να κάνεις διαπραγμάτευση. Και αν σου πούνε τέρμα, θα κάνεις μια προειδοποίηση: Δεν δίνω τους τόκους». Αντίστοιχα, ο έγκυρος για τις θέσεις σας στην οικονομία κ. Μηλιός δήλωσε: «Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν έχουν αποφασίσει ότι θα πληρώσουν. Εμείς λέμε ότι μπορεί και να μην πληρώσουμε.» Τέλος, ο κ. Γ. Μπαλάφας, με ειλικρινείς συνήθως απόψεις, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής των οφειλών της Ελλάδας προς μικρές χώρες της Ευρωζώνης όχι όμως και προς τη Γερμανία, τη Γαλλία και την γειτονική Ιταλία, τους μεγαλύτερους δηλαδή δανειστές μας σήμερα. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι τα περί στάσης πληρωμών τόκων αποτελούν και δεσμευτική απόφαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματός σας, του Συνεδρίου.
Αν τα παραπάνω όμως αποτελούν το σχέδιο που έχετε για τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ήθελα συγκεκριμένα να το δηλώσετε καθαρά προς τον ελληνικό λαό και να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε τις πρακτικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά, που αυτά θα έχουν για τη χώρα και τους συμπολίτες μας. Ειδικότερα:
Όπως είναι γνωστό η χώρα μας μέσα στο 2015 έχει να αποπληρώσει υποχρεώσεις €22,1 δις (α) λήξεις ομολόγων περίπου €6,8 δις που σήμερα κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (β) λήξεις δανείων €9,4 δις προς το ΔΝΤ καθώς και (γ) ταμιακές δαπάνες τόκων για εξυπηρέτηση χρέους €5,9 δις περίπου.
Επιπλέον, οι υποχρεώσεις από λήξεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου εντός του 2015 ανέρχονται στα 15 δις, τα οποία αναχρηματοδοτούνται από τις ελληνικές τράπεζες επειδή ακριβώς αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και εφόσον είμαστε στο «Πρόγραμμα», όπως έχει επίσημα δηλωθεί. Εάν δεν είμαστε σε «Πρόγραμμα» αυτή η ρευστότητα θα διακοπεί.
Οι πληρωμές τόκων ξεκινούν ήδη από τον Ιανουάριο ενώ τον Φεβρουάριο ανέρχονται σε περίπου 1,3 δις ευρώ και το Μάρτιο 0,7 δις ευρώ και συνεχίζονται όλους τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κ. Μηλιού και κ. Τόλιου οι πληρωμές του Φεβρουαρίου, αν ο Ελληνικός λαός σας αναδείξει σε πρώτο κόμμα και καταφέρετε να σχηματίσετε κυβέρνηση, δεν θα πληρωθούν σε συνέπεια του σχεδίου σας.
Αυτό όμως πρακτικά θα σημάνει την καταγγελία των δανειστών μας και την κήρυξη της χώρας από όλους τους διεθνείς Οίκους σε κατάσταση χρεοκοπίας. Αυτό αμέσως θα ανοίξει διάπλατα το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ, καθώς η χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές, που προφανώς θα δουν πολύ αρνητικά την εν λόγω εξέλιξη.
Οι εξελίξεις αυτές θα προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων σε πολλούς τομείς. Μαζικές ακυρώσεις τουριστικών αφίξεων για τους επόμενους μήνες ειδικά από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία που είναι από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πελάτες μας. Επίσης θα προκαλέσουν διάρρηξη των σχέσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση με πιθανές συνέπειες και στην ομαλή εκταμίευση άλλων κονδυλίων - όπως για παράδειγμα Κοινοτικά προγράμματα (5 δις), το «Πακέτο Γιούνκερ» ( 8,5 δις), την ποσοτική χαλάρωση μέσω αγοράς ελληνικών ομολόγων που θα μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, την επιστροφή 4,5 δις ευρώ από τα κέρδη ομολόγων της ΕΚΤ κλπ -, από τα οποία περιμένουμε αρκετά δισεκατομμύρια το 2015 για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Αυτό το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο ποσοτικά από τους τόκους 5,1 δις.
Η αγορά τότε θα παγώσει σε αναμονή και πάλι εξελίξεων και η οικονομία από την προοπτική ανάπτυξης 3% θα αρχίσει να επιβραδύνεται. Οι εισαγωγές φαρμάκων, πρώτων υλών, πετρελαίου κ.λ.π. θα απαιτούν 100% προχρηματοδότηση και αναπόφευκτα θα υπάρξει έλλειψη εισαγόμενων προϊόντων στην αγορά.
Πράγματι νομικά η έξοδος από το ευρώ είναι ιδιαίτερα περίπλοκη έως αδύνατη και θα πάρει χρόνο, έως ότου η ασφυξία ρευστότητας αναγκάσει την τότε Κυβέρνηση στην πράξη και με δική της πρωτοβουλία είτε στην έξοδο είτε σε άτακτη ταπεινωτική για την χώρα υποχώρηση. Ο κόσμος όμως θα τρέξει άμεσα στις τράπεζες να σηκώσει τις καταθέσεις του, πριν όπως πιστέψει ότι θα μπει αναγκαστικά πλαφόν αναλήψεων όπως στην Κύπρο, προκαλώντας κραχ στο εύθραυστο τραπεζικό μας σύστημα, που θα οδηγηθεί σε υποκεφαλαιοποίηση και σε ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης. Η ρευστότητα μέσω χρηματοδότησης από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές Τράπεζες θα διακοπεί, με ανυπολόγιστες δυσμενείς επιπτώσεις.
Επιπρόσθετα, οι τιμές των μετοχών στο Χ.Α. θα καταρρεύσουν, προς μεγάλη ζημιά της εθνικής οικονομίας, των δημοσίων εσόδων και των Ελλήνων μικρομετόχων. Το Δημόσιο αντί να κερδίσει από την άνοδο των τιμών των μετοχών που κατέχει στις Τράπεζες, τη Δ.Ε.Η., την Ε.ΥΔ.ΑΠ., τον Ο.Λ.Π., τον Ο.Λ.Θ., τον Ο.Τ.Ε., και έτσι να πουλήσει σε υψηλότερες τιμές ώστε να μειώσει το χρέος, αντίθετα θα χάσει πολλαπλά από την κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών.
Επειδή τα παραπάνω μου προκαλούν τρόμο και ανησυχία και επειδή υποθέτω πως έχετε σκεφθεί κάποια μέσα για την αντιμετώπισή τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μας τα παρουσιάσετε ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο που εύλογα ανησυχεί μπροστά στα παραπάνω ενδεχόμενα.
Είναι σημαντικό τα θέματα αυτά να μην σέρνονται στο δημόσιο διάλογο αναπάντητα καθώς επιταχύνουν τη δυσπιστία του κόσμου στην οικονομία, επιβραδύνουν την ανάπτυξη και ανησυχούν τη μέση Ελληνική οικογένεια.
Κύριε Πρόεδρε, η αναφορά συγκεκριμένων γεγονότων, που μάλιστα συνοδεύονται από αριθμούς δεν αποτελούν κινδυνολογία. Η εντιμότητα και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις από μέρους σας και επισημάνσεις/ερωτήσεις από πλευράς μου λόγω ειδικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας, θάρρους και αγάπης προς την πατρίδα.
Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας που μπορεί να είναι και μέσω των στελεχών σας.
Προτείνω εναλλακτικά, εάν θέλετε, να ορίσετε ανώτατο πρωτοκλασάτο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σας, για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα από κοινού ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού.

Με τιμή,



Αλέξανδρος Γ. Μωραϊτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου