Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η αγορά λέει την αλήθεια: Φούσκα ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ

Η αγορά λέει την αλήθεια: Φούσκα ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ
Αν πιστέψουμε το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βγει πρώτο με μεγάλη διαφορά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα ενδεχομένως η τόσο μεγάλη αυτή διαφορά να του εξασφαλίσει ακόμη και την αυτοδυναμία.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα θα σκίσει το μνημόνιο που αφορά τις εντός Ελλάδος ρυθμίσεις και θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να δεχτούν να κουρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και επιπλέον να μην πληρώνονται για κάποια χρόνια τόκους και χρεολύσια.
Και γιατί θα αναγκαστούν να τα δεχτούν όλα αυτά; Γιατί τρέμουν τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη! Κάποτε μας έδιδαν πακέτο παροχών για να φύγουμε από το ευρώ ενώ τώρα θα φοβηθούν για να μη φύγουμε!! Θυμίζει το παράδειγμα του απατημένου συζύγου που αυτό-ακρωτηριάσθηκε «εάν είναι δυνατόν» για τιμωρία της συζύγου  που τον απατούσε!!

Με άλλα λόγια… τους έχουμε στο χέρι.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με πολύ ισχυρότερες και μεγαλύτερες οικονομικά χώρες όπως η Γαλλία και Ιταλία που αναγκάστηκαν πρόσφατα να λάβουν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Ελλάδα τους έχει τους Βορειοευρωπαίους… για πλάκα. Ο «γητευτής που θα πείσει τους ευρωπαίους» είπε στη βουλή η κα. Παπαρρήγα του ΚΚΕ
Η σκληρή πραγματικότητα όμως, είναι πολύ διαφορετική. Και δεν θα αναφερθώ στις δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων που υποστηρίζουν τα ακριβώς αντίθετα, αλλά στη γλώσσα των αριθμών.
Αν πραγματικά, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα κλόνιζε ολόκληρη την Ευρώπη, τότε θα περίμενε κάποιος ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κατρακυλούσαν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα τινάζονταν στον αέρα.
Τα πράγματα όμως, κάθε άλλο παρά έτσι εξελίχτηκαν. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ σε ότι αφορά τα «επιτόκια» (αποδόσεις, yields) των κρατικών ομολόγων είδαμε τους τελευταίους μήνες να υποχωρούν έντονα όλα τα άλλα, εκτός από αυτά της Ελλάδας. Όλοι οι άλλοι μαζί και… ο ψωριάρης χώρια!

Αποδόσεις δεκαετών ομολόγων



  
     Κύπρος
     Ελλάδα
  Πορτογαλία
    Ισπανία
       Ιταλία
1 Ιουλ. 2014
5,04%
5,71%
3,54%
2,37%
2,57%
1 Δεκ. 2014
5,21%
8,09%
2,73%
1,51%
1,77%
31 Δεκ. 2014
5,02%
9,95%
2,56%
1,33%
1,68%







Άλλωστε, τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα είναι καταιγιστικά. Σε όλες της χώρες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Νότου, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σημαντικά κατά το τελευταίο εξάμηνο (περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα) και μάλιστα η πτώση τους συνεχίστηκε και μέσα στον -«καυτό» για την Ελλάδα- Δεκέμβριο.
Μέσα στον τελευταίο μήνα του 2014, οι αποδόσεις της Κύπρου υποχώρησαν από το 5,21% στο 5,02%, της Πορτογαλίας από το 2,73% στο 2,56, της Ισπανίας από το 1,51% στο 1,33% και της Ιταλίας από το 1,77% στο 1,68%. Μόνο στην Ελλάδα είδαμε τις αποδόσεις να εκτοξεύονται από το 5,71% της 1ης Ιουλίου στο 8,09% της 1ης Δεκεμβρίου και στο 9,95% της 31ης Δεκεμβρίου!
Σύμφωνα λοιπόν με τις αγορές, ο μόνος που κινδυνεύει από μια ενδεχόμενη ρήξη μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας είμαστε εμείς και όλα τα άλλα αποδεικνύουν επικίνδυνη απειρία και είναι ψευτομαγκιές και μικρομεγαλισμοί προεκλογικού χαρακτήρα.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν σε κάποια ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, στα πλαίσια των αποφάσεων που πέτυχε να συμφωνήσει η χώρα το φθινόπωρο του 2012, αλλά υπό τρείς βασικές προϋποθέσεις:
Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική «νοικοκυρέματος» στο δημόσιο τομέα. Προσλήψεις από το παράθυρο, συντάξεις από τα πενήντα και χάρες σε ημετέρους θα πρέπει να ξεχαστούν για πάντα.
Δεύτερον, ότι η δική μας πλευρά θα πείσει πως είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει ένα δικό της μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, δίνοντας έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.
Και τρίτον, ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους θα κατεβεί μια κυβέρνηση με ρεαλιστικές θέσεις.
Αναμφίβολα, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Υπουργούς και Βουλευτές που να έχουν την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτά τα θέματα, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι πολίτες ας σκεφτούν ορθολογικά και ας ψηφίσουν με την δέουσα προσοχή κόμμα και υποψήφιο/ υποψηφία. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου