Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο Euro2day με τίτλο: Με τα λόγια... δεν έρχονται επενδύσεις!

Με τα λόγια... δεν έρχονται επενδύσεις!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα για το πώς θα φέρει καινούργιες επενδύσεις και πώς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γιατί μέχρι τώρα προσπαθεί να εμποδίσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια έχει δρομολογηθεί.

Με τα λόγια... δεν έρχονται επενδύσεις!
Μπορεί συχνά τα πολιτικά κόμματα να εστιάζουν την επικοινωνιακή τους πολιτική γύρω από δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ωστόσο όλα συμφωνούν στην ανάγκη ύπαρξης ενός νέου σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Όπως όλοι συμφωνούν, η ανάπτυξη είναι το μεγάλο θέμα που πρέπει να απασχολεί κατά προτεραιότητα τη χώρα μας. Δυστυχώς δεν το βλέπω στην πράξη.
Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα μιλούν αόριστα για την ανάγκη υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας: νέες δουλειές στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στα έργα υποδομής, στην πληροφορική κ.λπ.

Ο υπογράφων θα προσέθετε και μια σειρά θεσμικών αλλαγών χωρίς δημοσιονομικό κόστος προκειμένου:
α) να προσελκύσουμε στη χώρα μας τις περιφερειακές έδρες πολυεθνικών εταιρειών
β) πλούσιοι κάτοικοι του πλανήτη να ζουν για πολλούς μήνες (6 μήνες τουλάχιστον) κάθε χρόνο στην Ελλάδα γινόμενοι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, ή ακόμη
γ) να προσφέρουμε από την Ελλάδα υπηρεσίες στο εξωτερικό (π.χ. περιφερειακό κέντρο: i) χρηματοοικονομικών-επενδυτικών υπηρεσιών, ii) ιατρικoύ και ιαματικού τουρισμού, iii) ναυτιλιακών υπηρεσιών, iv) εκπαίδευσης κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όσοι διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένοι στον τρόπο που θα αναπτυχθεί η χώρα. Επίσης, και το κυριότερο, οι πολίτες να ζητήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις και να μην παρασυρθούν από αοριστίες παραπλανητικών θεωρητικών υποσχέσεων, που μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιες στην πράξη.
Η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από το δημόσιο τομέα, ούτε μέσα από το μοντέλο μιας κατανάλωσης βασισμένης στα δανεικά. Αυτά ήταν άλλωστε που μας κατέστρεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει έμπρακτα στις ιδιωτικές επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τα τελευταία χρόνια -και παρά τη βαθιά κρίση που έπληξε τη χώρα- έχει δρομολογήσει μια σειρά από μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια, ικανά να αλλάζουν ριζικά την οικονομία της χώρας, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι οποίες μάλιστα θα είναι παραγωγικές και διατηρήσιμες. Ο πρωθυπουργός προσωπικά έβλεπε πάντοτε τους σοβαρούς επενδυτές και υπογράμμιζε σε αυτούς το ενεργό του ενδιαφέρον.
Για παράδειγμα, η μετεξέλιξη της χώρας σε διεθνές εμπορευματικό κέντρο (λιμάνι Πειραιά, εμπορική εκμετάλλευση σιδηροδρόμου), η επένδυση στο Ελληνικό, η αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων από τρίτους, οι ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα προχώρησαν επί Ν.Δ.
Εκτιμάται πως μόνο η επένδυση στο Ελληνικό -πέρα από τα οφέλη της κατασκευαστικής περιόδου- θα προσθέτει ΑΕΠ 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κάθε χρόνο στην εγχώρια οικονομία.
Μελέτη του ΚΕΠΕ υποστηρίζει πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η διαχείριση των περιφερειακών αερολιμένων της χώρας από ιδιώτες αναμένεται να ενισχύσει τουριστικά τα νησιά μας.
Οι κινήσεις που δρομολογούνται στη ΔΕΗ είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μέσα στα επόμενα χρόνιαμεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας και να οδηγήσουν σε μειωμένο κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ερωτάται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις χωρίς τις συνήθεις αοριστολογίες και στο θέμα των επενδύσεων:
1. Θα διώξει τους Κινέζους της COSCO από τον Πειραιά, όπως έχει κατά καιρούς διακηρύξει, διαταράσσοντας παράλληλα τις σχέσεις της Ελλάδας με μια τόσο ισχυρή οικονομική δύναμη;
2. Θα ματαιώσει την επένδυση στο Ελληνικό;
3. Θα οδηγήσει σε ναυάγιο την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ;
4. Με ποιους τρόπους θα εξοικονομήσει τόσο πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού στην ενέργεια (ο δανεισμός της ΔΕΗ είναι ήδη πολύ μεγάλος 5,3 δισ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία 1,35 δισ. και τα ίδια κεφάλαια 5,5 δισ.);
5. Θα εμμείνει στην εκμετάλλευση των περιφερειακών μας αεροδρομίων από το «γραφειοκρατικό» Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι ξένοι έχουν περισσότερες δυνατότητες να φέρνουν ξένους τουρίστες;
6. Θα σπεύδει να εμποδίζει οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση στον τουριστικό τομέα, που προωθείται μέσα από τα προγράμματα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας;
7. Θα εξακολουθήσει να εναντιώνεται στα προγράμματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; (ΣΔΙΤ).
8. Και αν τα κάνει όλα αυτά, με ποιο τρόπο θα βρει επενδύσεις;
i. Από τον κρατικό προϋπολογισμό που εκτός των άλλων ζητημάτων θα επιβαρυνθεί και με τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που στοιχίζει το «πακέτο της Θεσσαλονίκης» σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ;
ii. Με άπειρο δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι ήδη δανειακά εκτεθειμένες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει δηλωθεί επίσημα από την ΕΚΤ ότι «χωρίς πρόγραμμα» δεν θα παίρνουμε καθόλου χρηματοδότηση;
iii. Από τις «επενδύσεις» των Ελλήνων μικρομεσαίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πασχίζουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες;
Με άλλα λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι διαθέτει πειστικό πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, πέραν ίσως όσων κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει κάποια στελέχη του, περί της παρωχημένης ανάγκης προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ χωρίς θεωρητικές αοριστολογίες.
Και όχι να λένε ότι "εγγυώνται με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ" που είναι σαν τον φούρνο του Χότζα, τον οποίον είχε σε αραμπά και τον γύριζε όπου επιθυμούσε ο επισκέπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου