Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο μου στην real.gr με τίτλο: Ελάφρυνση Δημόσιου χρέους: Πώς θα πρέπει να διαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους


Ελάφρυνση Δημόσιου χρέους: Πώς θα πρέπει να διαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους


Το θέμα του δημόσιου χρέους έχει αναδειχτεί ως το κρισιμότερο ζήτημα στις επικείμενες εκλογές, καθώς αποτελεί παράγοντα-κλειδί για το «αύριο» της οικονομίας μας.

Πάνω σ’ αυτό το θέμα λοιπόν θα ήθελα να καταθέσω και εγώ τις απόψεις μου, ως οικονομολόγος, άνθρωπος της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς και άτομο που «κολλάει» εδώ και τέσσερις δεκαετίες ένσημα στον ιδιωτικό τομέα. Δηλώνω δε ότι θα ήθελα να είμαι στην ομάδα διαπραγμάτευσης, εάν με επιλέξουν οι συμπολίτες μου.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς με την οποία θα διαπραγματευθούμε και δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι δείχνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση του ελληνικού χρέους, παραθέτοντας τα παρακάτω επιχειρήματα:

3η Επιστολή προς τον κ.Τσίπρα


Αθήνα 13/01/2015


Κύριο Αλέξη Τσίπρα
Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε Kύριε Πρόεδρε,

Σημείωσα θετικά την απάντηση που δώσατε στη δημοσιότητα στο τρίτο από τα επτά ερωτήματα, τα οποία σας έθεσα στις 29 Δεκεμβρίου 2014 με σχετική επιστολή. Η απάντηση αυτή βοήθησε στο να διευκρινισθεί ένα κρίσιμο ερώτημα, καθώς το ζήτημα δεν αφορά το απώτερο μέλλον, αλλά θέμα που θα κριθεί σε μερικές εβδομάδες από σήμερα. Οι διευκρινήσεις που έδωσε στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών αποσαφήνισαν τις δυσκολίες προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή σας εξαγγελία.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο μου στο newmoney.gr: Από την ιστορία του 2009 δεν διδαχτήκαμε τίποτε;

Από την ιστορία του 2009 δεν διδαχτήκαμε τίποτε;
Αφού όπως λένε η ιστορία διδάσκει, ας πάμε να θυμηθούμε μερικά μόνο περιστατικά των τελευταίων ετών, προκειμένου να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα.
Κατά την προεκλογική περίοδο του 2009, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο είχε προειδοποιήσει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να σταματήσουν τις παροχολογίες και τις υποσχέσεις, γιατί η κατάσταση ήταν δύσκολη και τα νούμερα δεν έβγαιναν. Πολλοί λοιπόν τότε, όχι μόνο αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, αλλά επίσης θύμωσαν επειδή τις θεώρησαν ως «ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας» και τελικά ψήφισαν την επιλογή του «λεφτά υπάρχουν».
Η ουσία είναι πως αν από το 2009 είχαμε ακολουθήσει τις συμβουλές του κ. Μπαρόζο, πιθανότατα να μην είχαν μεσολαβήσει τα μνημόνια και η ελληνική οικονομία να είχε προσαρμοστεί με πολύ μικρότερες θυσίες.

Άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο Euro2day με τίτλο: Με τα λόγια... δεν έρχονται επενδύσεις!

Με τα λόγια... δεν έρχονται επενδύσεις!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα για το πώς θα φέρει καινούργιες επενδύσεις και πώς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Γιατί μέχρι τώρα προσπαθεί να εμποδίσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια έχει δρομολογηθεί.

Με τα λόγια... δεν έρχονται επενδύσεις!
Μπορεί συχνά τα πολιτικά κόμματα να εστιάζουν την επικοινωνιακή τους πολιτική γύρω από δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ωστόσο όλα συμφωνούν στην ανάγκη ύπαρξης ενός νέου σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Όπως όλοι συμφωνούν, η ανάπτυξη είναι το μεγάλο θέμα που πρέπει να απασχολεί κατά προτεραιότητα τη χώρα μας. Δυστυχώς δεν το βλέπω στην πράξη.
Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα μιλούν αόριστα για την ανάγκη υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας: νέες δουλειές στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στη βιομηχανία, στα έργα υποδομής, στην πληροφορική κ.λπ.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο NewMoney


Σπιράλ Σωτηρίας, με ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας


Τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, εάν υπάρξει διακοπή των μεταρρυθμίσεων, τονίζει σε άρθρο του ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Στο άρθρο του ο κ. Μωραϊτάκης αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσελκύσει μέρος των ψηφοφόρων στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επειδή «πουλάει ελπίδα», ενώ αντίθετα η Νέα Δημοκρατία δεν υπόσχεται τίποτε άλλο, πέρα τη συνέχιση της λιτότητας και των μνημονίων.
Μόνο αλήθεια δεν είναι αυτό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Πράγματι, ο κόσμος έχει πληρώσει το πολύ βαρύ τίμημα της κρίσης με το πρόγραμμα λιτότητας που αναγκαστικά εφάρμοσε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα όμως τελείωσε.
Θυμίζουμε ότι το 2009 είχαμε 89 δισ. έσοδα και 50 δισ. έξοδα, δηλαδή πρωτογενές έλλειμμα 39 δις, ενώ φέτος, το 2015, για πρώτη φορά θα έχουμε πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ίσο με 6 δισ., το δε εμπορικό ισοζύγιο από αρνητικό 13% του ΑΕΠ, δηλαδή 30 δισ. το 2009 είναι τώρα οριακά θετικό με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,9%.

Συγχαρητήρια επιστολή για τη σύλληψη Ξηρού προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

«Υπόθεση σύλληψης καταζητουμένου τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού»
Αξιότιμε Αρχηγέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να συγχαρώ τόσο εσάς προσωπικά όσο και τους αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για την σημερινή επιτυχημένη επιχείρηση σύλληψης του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού.
Η ανωτέρω επιτυχία αποτελεί ένα μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία ότι οι Έλληνες αστυνομικοί επαγρυπνούν για την ασφάλεια, την ευημερία και την τήρηση της έννομης τάξης και απέδειξε την πλήρη επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Αποτελεί βέβαια και απάντηση σε όσους επιδιώκουν σύνθηκες απαξίωσης των αστυνομικών.
Ο καθημερινός αγώνας των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που πασχίζουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και καταφέρνουν δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους, εργαζόμενοι με ζήλο, αυταπάρνηση και πολλές φορές με αυτοθυσία, να παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας στους  Έλληνες Πολίτες, αξίζουν των θερμότερων συγχαρητηρίων και της αναγνώρισης όλων μας.
Μας κάνατε και πάλι υπερήφανους!


Με εκτίμηση

Αλέξανδρος Γ. Μωραϊτάκης

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η αγορά λέει την αλήθεια: Φούσκα ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ

Η αγορά λέει την αλήθεια: Φούσκα ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ
Αν πιστέψουμε το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βγει πρώτο με μεγάλη διαφορά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και μάλιστα ενδεχομένως η τόσο μεγάλη αυτή διαφορά να του εξασφαλίσει ακόμη και την αυτοδυναμία.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα θα σκίσει το μνημόνιο που αφορά τις εντός Ελλάδος ρυθμίσεις και θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να δεχτούν να κουρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και επιπλέον να μην πληρώνονται για κάποια χρόνια τόκους και χρεολύσια.
Και γιατί θα αναγκαστούν να τα δεχτούν όλα αυτά; Γιατί τρέμουν τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη! Κάποτε μας έδιδαν πακέτο παροχών για να φύγουμε από το ευρώ ενώ τώρα θα φοβηθούν για να μη φύγουμε!! Θυμίζει το παράδειγμα του απατημένου συζύγου που αυτό-ακρωτηριάσθηκε «εάν είναι δυνατόν» για τιμωρία της συζύγου  που τον απατούσε!!

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Δεύτερη επιστολή προς τον κ.Τσίπρα

Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2015

Προς : Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,
            κύριο Αλέξη Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με τις ευχές μου για ένα γόνιμο και εποικοδομητικό για τον Ελληνικό λαό 2015, επανέρχομαι με την παρούσα επιστολή καθώς δεν έλαβα ακόμη απάντηση στα 7 ερωτήματα που σας έθεσα προ λίγων ημερών, με την από 29 Δεκεμβρίου επιστολή μου,  που απασχολούν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Ωστόσο, οι δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών σας κκ. Τόλιου, Μηλιού και Μπαλάφα πράγματι απάντησαν σε μερικά από τα ερωτήματα που σας έθεσα.